
Jag gör ofta Smoothies, både till barnen och till mig själv. Har alltid i hallon. Eller så har jag hallon i keson. Eller hallon på desserten. Eller så äter jag bara hallon. Helt plötsligt har det inte blivit lika gott med hallon tycker jag efter alla larmrapporter om bakterier i samband med hanteringen. Jag har givetvis börjat koka utländska hallon i en minut som Livsmedelsverket rekommenderar. Men att lägga upp den slafsiga sörjan på keson är ju inte riktigt lika smaskigt som i vanliga fall. Det som dessutom gjorde en smoothie med hallon i så god, är ju att jag tog hallon direkt från frysen och mixade tillsammans med övriga ingredienser. Det blir friskt och kallt på samma gång. Den effekten försvinner ju delvis med kokta hallon. Jag har kommit på en lösning på problemet. Det är att frysa in bananer istället. De får liksom ersätta hallonens kyla till smoothien. Dessutom ett ypperligt sätt att veta att man alltid har bananer hemma (som är fräscha dessutom). Skär bananerna och lägg dem på ett fat i frysen för att de ska bli styckfrysta, lägg dem sedan i en burk och förvara i frysen. Ta fram så många du behöver och mixa!