
Man kan dagligen läsa artiklar på temat kostråd. Inte lätt att veta vem eller vad man ska tro på. Men det man i alla fall kan konstatera är att forskningen går framåt och olika pusselbitar läggs till varandra kring dessa frågor. Men det kan vara lätt att misströsta och ifrågasätta alla råd som kommer eftersom de inte allt för sällan talar mot varandra. Stephan Rössner hade en intressant artikel i SvD den 30 november kring just alla nya och gamla kostråd.
Jag tror faktiskt mycket på det han skriver kring att det bästa är förmodligen att hitta sina egna rutiner kring mathållningen och försöka hålla sig till dem, äta varierat och vettigt som han skriver. Att strikt följa en viss diet är inte lätt över tid. Jag har hittat ett upplägg som passar mig och som inte kräver någon större ansträngning för mig eftersom jag tycker om den maten jag äter och unnar mig godsaker då och då i de mängder jag själv har bestämt är ok. På min tallrik finns i princip dagligen följande råvaror:
Ägg
Broccoli
Lingon
Nötter
Solroskärnor
Pumpafrön
Honung
Keso/kvarg
Avokado
Grönt te
Chiafrön
Citron
Kokosfett
Gurkmeja
Sist men inte minst mörk choklad minst 70% kakaohalt
Anledningen till att jag alltid äter just detta är att det innehåller allt ifrån protein, fett, antioxidanter till att det sägs kunna ha GI-sänkande effekt på maten (lingon och citron), liksom ha positiva effekter på serotoninproduktionen (i dagligt tal kallat lyckohormonet) i kroppen (t ex gurkmeja och mörk choklad). Var och en blir salig på sin tro som det heter och detta är saker jag läst mig till och tagit fasta på. Dessutom tycker jag om att äta allt det som står på listan ovan, annars skulle jag förstås inte hålla ut i längden. Jag kombinerar förstås detta med allt möjligt annat. Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt laga mat från grunden och använder väldigt lite halvfabrikat.
Jag ”smyger in” grönsaker, frön och annat i barnens mat efter bästa förmåga och fantasi. Senaste tillskottet är att jag gör en ”purébas” av t ex broccoli och gul lök som jag passerar i mixern. Blandar sedan ut denna t ex i såser, grytor och annat och så får barnen i sig åtminstone lite sådana grönskar som de annars inte skulle ätit. Inga stora mängder men åtminstone något tänker jag.