Att komma igång med något nytt
Jag fortsätter på samma tema som förra blogginläget – dvs att man inte bör göra alla förändringar på en gång. Svårt att få dem att bli långvariga/beständiga då. Om man ska applicera det på kosthållning så kan ett sätt vara att istället för att tänka på allt man måste utesluta från sin mat, så kan man istället lägga till något som är nyttigt. Om man t ex äter för lite grönsaker, frukt, fibrer, rätt sorts fett eller vad det nu är som är bristen i kosten, så kan man istället lägga till något nytt innan man börjar dra ifrån. Kanske blir det automatiskt så att genom att du lägger till något nytt i kosten du inte ätit tidigare, så kanske du äter mindre av något annat som är mindre nyttigt. Men att ta det i små steg kan passa för någon. Men för andra kanske det passar bättre att bryta ett invant mönster på en gång under förutsättning att man har kolla på vad det är man ska byta ut och vad man ska lägga till. Allt handlar ju om att anpassa till sina egna förutsättningar och målsättningar.
För egen del följer jag ingen strikt diet, utan har plockat ihop lite olika delar från olika håll som passar mig. Som utgångspunkt har jag det kostschema jag fick för något år sedan av min PT och som jag sedan anpassat till min vardag och vad jag gillar. Men jag har alltid kostschemat i åtanke när jag äter – oavsett om det är frukost, lunch, middag eller mellis. Dvs jag har koll på i stora drag hur många protein-, fett-, kolhydratkällor jag äter vid varje måltid. Sedan gör jag givetvis avsteg både nu och då. Men då är jag väldigt medveten om mina avsteg och passar på att njuta av det jag väljer att stoppa i mig.