HRs hälsosamma checklista
I tidningen Chef kunde man här om veckan läsa att de genomfört en undersökning bland över 1000 chefer. Den största utmaningen i framtiden som flertalet chefer upplevde var att hitta, attrahera och behålla talanger. Av den anledningen tror jag att det är väldigt viktigt att man som arbetsgivare gör ett medvetet val kring hur man profilerar sin arbetsplats. Att vara hälsomedveten och hitta en strategi för hur man aktivt jobbar med dessa frågor bör vara en del av profileringen. Hälsobegreppet är ju mångfacetterat och kan innehålla flera olika delar; allt ifrån ledarskap, organisation, mål med verksamheten, arbetsuppgifternas innehåll, arbetsbelastningen till arbetsmiljön (både fysisk och psykosocial) mm. En annan viktig del i att vara en hälsosam arbetsgivare ligger i vilken balans som finns mellan arbete och fritid hos medarbetarna och vilket fokus som läggs på att göra aktiva hälsofrämjande satsningar för personalen. Att proaktivt satsa på ”frisknärvaro” istället för att reaktivt försöka komma till rätta med sjukfrånvaro är två helt olika strategier. Att försöka ligga steget före kommer att bli allt viktigare tror jag. Dels för att många organisationer är mer slimmade nu än för ett antal år sedan. Dels för att kraven på tillgänglighet har ökat liksom strävan efter effektivitet. Dessa parametrar riskerar att sätta högre press på medarbetarna och att då ha en medveten strategi för att skapa en hälsosam arbetsplats blir allt viktigare.
Att skapa en medvetenhet hos medarbetarna kring träningens och kostens betydelse för välbefinnandet, liksom att ge större kunskap kring hur man återhämtar sig och hämtar ny energi är ett steg på vägen till en mer hälsosam arbetsplats.
Följ gärna min blogg via www.bloglovin.se