
Igår kväll ringde grannen på dörren eftersom han behövde låna lite kanel till äppelkakan han höll på att baka. Jag blev förstås också sugen på äppelkaka till efterrätt och gjorde en variant på ett gammalt recept jag hade i min receptpärm. Jag bytte ut smöret mot smält kokosfett, vetemjölet mot mandelmjöl, havregrynen mot dinkelflingor, sockret mot palmsocker och slutligen blev det palmsocker även i vaniljsåsen istället för vanligt socker. Visst innehåller även detta recept kalorier, men lite nyttigare och näringsrikt blev det i alla fall än det ursprungliga receptet. För den som vill testa kommer receptet här:
Skala och skiva/klyfta 4 äpplen ganska tunt och läggs i botten på en smord ungsform.
Smält ca 1 dl kokosfett (tänk på att det blir supervarmt och skvätter om man värmer på för hög värme).
Blanda det smälta kokosfettet med 1 dl dinkelflingor, 1 dl fiberhavregryn, 1 msk chiafrön, 1 dl mandelmjöl, 2 msk palmsocker och strö över äpplena.
Strö på kanel.
In i ugnen ca 25 min på 200 gr. Kanske behöver du fylla på med lite mer smält fett under tiden pajen är i ugnen, håll koll så det inte bränns eller blir för torrt.
Smaklig spis!