
Jag var på ett seminarium som Coop anordnade igår. Mycket bra sammansättning av talare måste jag säga. Forskare, nutritionister, löpare, tränare, livsmedelskontrollanter mfl. En salig men bra blandning som sagt. Skönt att höra att de dessutom var ganska samstämmiga i sina råd. Vi fick även en försmak :-) av de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2015) som publiceras efter påsk. Även dessa råd känns samstämmiga med de råd som forskare och nutritionister ger. Kortfattat går det ut på att man ska äta mer gröna grönsaker, äta fet fisk flera ggr per vecka, byta till magra osötade mejeriprodukter, äta mindre mängd rött kött, äta mindre salt, äta mindre mängd godis, kakor, läsk o dyl samt begränsa alkoholintaget. Sist men inte minst RÖR DIG MER I VARDAGEN!
En sak som jag särskilt tar med mig från detta seminarium var det som Blossom Tainton sa i sitt föredrag. Hon sa att det största problemet är inte egentligen alltid det vi INTE får i oss i form av nyttigheter, utan det faktum att vi helt enkelt stoppar i oss FÖR MYCKET. Så att som hon sa helt enkelt "stänga foderluckan " ibland är ett hett tips! Börjar man dessutom se maten så som en regnbåge av näringsämnen som Anki Sundin uttryckte det, då har man kommit en bra bit på vägen!